Onlangs brachten Karin Berkenbosch en Martine Waalkens het resterende papieren archief van Tesselschade Rotterdam naar het Stadsarchief Rotterdam. Naar aanleiding daarvan gingen wij, Razende Reporters Lisa en Vera, langs bij het Stadsarchief voor een kijkje achter de schermen. Want wat gebeurt er met een papieren archief na de overdracht?
Het Stadsarchief Rotterdam
Het Stadsarchief Rotterdam bewaart en beheert historische documenten en archieven die de geschiedenis van de stad Rotterdam vastleggen. Het is een belangrijke plek voor onderzoek naar hoe Rotterdam zich heeft ontwikkeld. Tessa Stalenburg werkt al 4,5 jaar bij het Stadsarchief Rotterdam en geeft ons een rondleiding door het indrukwekkende gebouw.
Het traject van documentatie naar archief
Tijdens ons bezoek aan het Stadsarchief Rotterdam neemt Tessa ons stap voor stap mee in het proces dat elk archiefstuk doorloopt. We beginnen in de ruimte waar alle nieuw binnengekomen stukken in quarantaine gaan. In deze fase controleren ze het materiaal op schimmels en andere vormen van vervuiling. Tessa legt uit dat elk document afzonderlijk wordt bekeken door een gespecialiseerd team. Zit er plastic, metaal of ander ongewenst materiaal in? Dan verwijderen ze dit handmatig. Na deze stap is het veilig om het verder te behandelen.
We lopen door naar wat Tessa omschrijft als de ‘eerstehulppost voor documenten’. Hier stabiliseren, testen en verpakken ze materialen in zuurvrije omslagen om verdere achteruitgang te voorkomen. Tessa vertelt dat sommige documenten met spoed worden behandeld, zoals het archief van Tesselschade Rotterdam, dat ze momenteel verwerken.
Tot slot laat Tessa ons zien waar ze de archieven uiteindelijk opslaan. Hier ligt al een deel van het papieren archief van Tesselschade Rotterdam dat eerder is overgedragen. We merken een opvallende stempel op van Tesselschade en vinden het interessant om te zien hoe het een plek heeft gekregen in het officiële archief.
Een plaats waar ze de geschiedenis van Rotterdam koesteren
Een verrassend feitje over het gebouw: vroeger was het een parkeergarage. Nu is het een superveilige bewaarplaats waar ze de geschiedenis van Rotterdam koesteren. Alles ligt keurig opgeborgen in herkenbare blauwe, zuurvrije omslagen – een beschermend jasje dat ervoor zorgt dat het materiaal nog jarenlang meegaat.
Als wij naar Tessa’s favoriete vondst vragen, antwoordt ze: het archief van een plastisch chirurg uit het Erasmus MC. Het archief is uniek, omdat er in heel Nederland nog geen vergelijkbaar archief is geïnventariseerd. Ben je nu ook nieuwsgierig? De volledige inventaris van het Stadsarchief is online te vinden op www.stadsarchief.rotterdam.nl Wie weet welke verhalen je nog ontdekt!