Amber Vespaget

In gesprek met Amber Verspaget

Op 20 december spraken we af met Amber Verspaget tegenover De Kuip. Amber is een speelster van Vrouwen 1 bij Feyenoord en heeft een mooie weg afgelegd om op het hoogste podium te verschijnen. Wij waren benieuwd naar haar verhaal en gingen direct van start.

Wie ben je, wat doe je?
“Mijn naam is Amber Verspaget. Ik ben 26 (inmiddels 27) jaar oud, ik ben speelster van Vrouwen 1 van Feyenoord en zit nu in mijn derde seizoen. Hiervoor zat ik vier jaar bij ADO Den Haag en daarvoor bij Achilles. Ik zit in mijn negende seizoen in de Eredivisie.

Daarnaast ben ik ook veel bezig geweest met mijn maatschappelijke carrière. Ik was projectmanager van ADO Den Haag vrouwen en werk hier nu als maatschappelijk trainer. Sinds een aantal maanden heb ik ook mijn eigen bedrijf AV4You opgezet. Hier ben ik vooral bezig met drie pillars:
1. Organiseren van mijn eigen voetbaldagen onder de naam Girls Play Football
2. Het geven van clinics bij scholen en voetbalverenigingen
3. Het geven van presentaties over alles waar mensen denken dat ik hen kan helpen.

Zo gaf ik laatst nog aan een aantal Israëlische trainers een presentatie over de verschillen tussen mannen- en vrouwenvoetbal voor trainers.”

Wat wilde je bereiken als klein meisje?
“Eigenlijk wilde ik als klein meisje al bij Feyenoord voetballen. Het maakte mij niet uit dat er geen vrouwenteam was, want ik wilde gewoon bij Feyenoord spelen. Ondanks dat ik uit Brabant kom, is mijn hele familie voor Feyenoord. Zo ben ik opgegroeid en mijn ouders hebben elkaar ook ontmoet bij de voetbalvereniging. Profvoetballer worden was een hele grote droom aangezien er nog geen vrouwenvoetbal was. In de loop van de jaren werd deze droom steeds realistischer. Toen ik hoorde dat Feyenoord met dit team in de vrouwen Eredivisie ging starten, wilde ik heel graag die stap maken. Aan het einde van het seizoen bij ADO sprak mijn zaakwaarnemer van “dat ene woord” en toen wist ik dat het gelukt was. Zo ben ik uiteindelijk op deze droomplek gekomen.”

Wanneer dacht je voor het eerst dat je hier jouw werk van zou kunnen maken?
“Ik speelde altijd in een jongensteam en kon heel goed mee met de jongens. Ook zat ik bij de KNVB en de droom werd wel steeds realistischer. Zeker toen ik van mijn eerste club de Wilhelmina Boys overstapte naar CTO Eindhoven (nu jong PSV Vrouwen), wat een opleidingsteam was voor de eredivisie, merkte ik dat het wel echt haalbaar was. Toch heb ik er veel voor moeten laten. Ik moest wisselen van middelbare school en op een campus wonen, maar alles stond wel in het teken van het halen van het doel om profvoetballer te worden.”

Hoe zag jouw support systeem eruit in deze periode?
“Mijn ouders hebben mij door het hele land gebracht en zijn er altijd bij geweest. Zelfs als we naar het buitenland moesten, waren zij erbij. Dat betekende op dat moment natuurlijk ook iets voor mijn broertje. Gelukkig is hij nu heel trots op mij en op wat ik nu heb bereikt. Mijn vader was eerst zelfs een klein beetje teleurgesteld dat hij een meisje kreeg omdat zij waarschijnlijk niet zou voetballen. Maar nu speelt die dochter toch lekker in de Eredivisie. Hij is nu heel trots op mij. Het heeft heel erg geholpen dat ik uit een echte voetbalfamilie kom.”

Amber Vespaget - Tesselschade Rotterdam - Feyenoord

Je hebt ook een heftige blessure gehad, hoe ging je hier mee om?
“In mijn eerste jaar bij ADO Den Haag startte ik tegen Ajax, maar scheurde tijdens de wedstrijd mijn kruisband. Ik wist direct dat ik er een lange tijd uit zou liggen. Vanwege een gerekte binnenband moest ik 6 weken wachten tot mijn operatie. Daardoor kon ik de spieren rondom mijn knie nog wel versterken. Mij werd ook verteld: “Hoe sterker je de operatie ingaat, hoe sterker je de operatie uitkomt.”. Mijn revalidatie heb ik gedaan bij iemand die ik heel goed kende en na 8,5 maand kon ik weer spelen. Vooralsnog zonder terugval.

Na deze blessure ging ik het voetbal pas echt waarderen. Eerst nam ik het voetballen nog voor lief en wilde ik ook super graag bewijzen dat ik het hoogste niveau aankon. Later ging het mij meer om het plezier van het spelletje en het feit dat ik weer fit was om te spelen. Sindsdien ben ik aan het genieten van voetballen en heb ik ook meerdere seizoenen zo goed als elke wedstrijd kunnen spelen. Nu speel ik wat minder, maar dan zeg ik tegen mezelf: “Kom op Am, gewoon hard werken en dan komt het vanzelf weer terug”. Dat heeft me tot nu toe ook wel gebracht tot de plek waar ik nu ben. Als het tegenzit dan ga ik liever harder werken dan dat ik bij de pakken neer ga zitten.”

Je hebt gezegd dat je graag hard werkt, zet je jezelf hierom ook vol in voor jouw maatschappelijke carrière? Wat wil je hier bereiken?
“Ja, in mijn carrière heb ik het nooit moeten hebben van mijn talent en ik heb altijd heel hard moeten werken. Zo ben ik ook gekomen waar ik nu ben. Dit wil ik ook graag overdragen met mijn bedrijf aan de kleine meiden. Ik zeg hen nu ook regelmatig dat als zij iets graag willen, dat ze er dan hard voor moeten werken. Iedereen kan hard werken en als je hard werkt, dan kan je ontzettend veel bereiken. Als je dit ook nog kan combineren met plezier en doen wat je leuk vindt, dan kan je in principe alles halen wat je wilt.”

Wat is iets waar je het meest trots op bent op maatschappelijk vlak bij een vereniging?
“Leven als een ADO prof. Hier gingen wij vanuit ADO een samenwerking aan met meiden van HVV Laakkwartier. Hier zijn wij met de meiden langs alle onderdelen van het dagelijks leven gegaan. Hoe stel je doelen, hoe ga je om met tegenslagen, met social media, met voeding? Allemaal aspecten waar wij ons mee bezig moeten houden. Hier kwamen we een seizoen langs bijeen en gaf ik samen met mijn teamgenoten informatieavonden over deze bepaalde onderwerpen. In deze periode was ik dus naast mijn rol als speler ook projectmanager en dat vond ik wel echt supertof om te kunnen doen.”

Amber Vespaget - Tesselschade Rotterdam - Feyenoord

Als je les/training geeft, wat is iets wat jou blij maakt?
“Als de kinderen zelf blij zijn. Dit is bijvoorbeeld bij een mooi doelpunt of bij het tegenhouden van een bal. Een high five of een leuke dag met anderen. Het is heel fijn als ze dan ook nog iets hebben geleerd, maar dat is wel een bijdoel. Een heel belangrijk bijdoel.

Ook richt ik met mijn bedrijf meer op meiden, omdat ik zie dat veel voetbaldagen van profclubs het voor een groot deel gemengde groepen zijn. Bij mijn voetbaldagen wil ik een mogelijkheid bieden waar meiden samen met andere meiden kunnen voetballen. Het geven van deze mogelijkheid vind ik wel een heel mooi onderdeel van wat ik doe.”

Wat is HET verschil dat jij graag zou willen maken?
“Dat meiden niet bang zijn om grote dromen te hebben en om hier fouten te maken. Ik wil hen laten inzien dat het soms beter is om heel hard te werken en misschien niet te slagen, terwijl ze ondertussen wel honderden andere dingen bereiken, dan dat ze het helemaal niet geprobeerd hebben en hun grote dromen vroegtijdig opgeven.”

“Op het pad naar je dromen toe, kom je wel al heel veel mooie dingen tegen.”

“Hoe groter het doel is dat je stelt, hoe meer kleinere doelen je behaalt op weg naar het behalen van dit grote doel.”

Wat zijn nog wat doelen die je zelf graag wilt behalen op voetbal en werkgebied?
“Met Feyenoord wil ik nog heel graag prijzen pakken en deel uitmaken van de eerste prijs van Feyenoord Vrouwen 1. Als we dan kijken naar hele grote doelen dan zou ik toch graag kampioen willen worden en de Champions League willen winnen. Met de Champions League beker op het bordes bij de Coolsingel staan is toch wel de mooiste droom die ik kan hebben.

Met AV4You wil ik graag zo veel mogelijk mensen helpen en inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Ik wil graag laten zien dat alles mogelijk is. Als er ergens één meisje achteraf zou zeggen dat ik haar heb geïnspireerd, dan is al mijn werk al helemaal geslaagd.

Ik zou het wel leuk vinden om nog veel evenementen te organiseren, of bijvoorbeeld iets te doen zoals wat Manon Melis doet als coördinator vrouwenvoetbal. Het zou heel leuk zijn om betrokken te blijven bij Feyenoord om hier alles naar een nog hoger niveau te tillen.”

Is er nog iets dat je als laatste boodschap zou willen meegeven?
“Hard werken wordt beloond. Hard werken verslaat talent als talent niet werkt. Je hoeft niet het meeste talent te hebben om de grootste doelen te behalen en door hard werken kan je alle grote dromen bereiken.”

Meer nieuws

Terugblik AV 2024

Terugblik AV 2024

Op een zonnige zaterdagmorgen verwelkomden wij de leden van Tesselschade landelijk. De Buurvrouw in Rotterdam Schiebroek was de plek voor de jaarlijkse Algemene Vergadering. Voor

Lees meer
Op bezoek bij Mama Taxi

Op bezoek bij Mama Taxi

Onze Razende Reporters zijn weer op pad geweest! Dit keer gingen ze langs bij onze samenwerkingspartner Mama Taxi. Zij leiden vrouwen op tot chauffeuses van

Lees meer
back to top icon

Over Esther

Vanaf 1981 is Rotterdam mijn stad. Maar sinds ik bestuurslid ben bij Tesselschade Rotterdam voelt het alsof ik écht meedraai in het Rotterdamse. Dat ik meebouw aan een prachtig netwerk.

Wij ontmoeten dappere, sterke vrouwen die, ondanks lastige omstandigheden, toch studeren en werken aan hun zelfstandigheid.

Een gesprek met een studente is voor mij de ziel van Tesselschade. Ondersteuning bij haar studie, maar ook ondersteuning als mens met een eigen verhaal en motivatie om door te gaan. Soms lopen we langer mee en kunnen we ook meegenieten als de eindstreep wordt behaald.

Voor al onze studentes: we zijn trots op jullie!

Over Machteld

Ik ben Machteld Schagen en sinds 2015 bestuurslid van Tesselschade Studiefonds Rotterdam. In mijn dagelijks leven werk ik voor de gemeente Rotterdam, binnen het Tesselschade Rotterdam bestuur ben ik de secretaris. Zo onderhoud ik contact met alle Rotterdamse leden en het landelijk bestuur en zorg ik bijvoorbeeld voor de communicatie.

Kansen geven aan studentes/vrouwen via het Tesselschade Studiefonds vind ik prachtig werk om te doen. Een opleiding is zo’n belangrijke sleutel op weg naar economische zelfstandigheid. Luisteren, meedenken en steun geven kan net iemand door zijn studie heen helpen.

Vul je gegevens in en word lid van Tesselschade Rotterdam

Vul je gegevens in om te doneren aan Tesselschade Rotterdam

Bedrag





Over Petra

“Een 6 voor een meisje is toch meer dan voldoende” was jaren geleden een gevleugelde uitdrukking van mijn wiskunde B docent. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is het succesvol volgen en afronden van een opleiding ook voor vrouwen belangrijk.

Sinds 2014 heb ik als bestuurslid veel vrouwen hun diploma zien halen. Door veel inzet en doorzettingsvermogen van henzelf en met een beetje hulp van ons studiefonds. Elke vrouw heeft haar eigen verhaal, maar alle behaalde diploma’s zijn even mooi!

Petra van Leer

Over Simone

Ik ben Simone Everaars, 54 jaar en ook 54 jaar wonend in Rotterdam.

De afgelopen 25 jaar heb ik werkzoekenden ondersteund naar een betaalde werkplek. Financiële zelfredzaamheid door werk is dé sleutel naar een onafhankelijk en zinvol bestaan. Dit is mijn overtuiging en persoonlijke ervaring. Een diploma hoort daarbij.

Daarom vind ik het fantastisch om aanmeldingen voor het Tesselschade Studiefonds te behandelen en te kijken of vrouwen financieel gesteund mogen worden. Om zodoende een diploma op zak te krijgen of hun opleiding af te ronden.

Over Karin

Je maakt mij niet blijer als een studente verteld dat zij haar studiejaar goed heeft afgerond. Of mij uitnodigt voor haar diploma-uitreiking. En uiteindelijk laat weten dat ze haar droombaan heeft gevonden. Want ons streven is om studentes voor een langere tijd te ondersteunen.

Vaak horen we van studentes dat het fijn is om te merken dat er mensen zijn die in hun geloven. Dit motiveert ze om door te gaan, omdat ze een goed voorbeeld willen zijn voor hun kinderen. Of met hun welverdiende diploma op zoek gaan naar die droombaan.

Sinds 2014 draag ik graag mijn steentje hieraan bij. Want wie goed doet, goed ontmoet.