Ervaringsverhaal

Ervaringsverhaal van Sue Ellen

“Al sinds mijn jeugd, was ik creatief met hout, maar zo rond de puberteit verdween dat naar de achtergrond.  Zoals velen wist ik totaal niet welke studierichting ik moest kiezen. Uiteindelijk heb ik gekozen om sociaal pedagogisch werk te gaan doen en heb achtien jaar lang met veel plezier gewerkt in de kinderopvang.

Toch had ik altijd het gevoel dat ik iets mistte en probeerde mijn creativiteit te gebruiken om muziek te maken met kinderen. Ik leerde mezelf gitaar spelen en volgde een cursus djembé. Thuis pakte ik mijn kinderhobby op en ging weer aan de slag met hout. Het begon met een tuinbank en uiteindelijk maakte ik ook de tafels voor in de woonkamer.

Zeven jaar lang droomde ik ervan om het roer om te gooien, maar ik had inmiddels twee kinderen en woonden met hen alleen, dus een studie volgen zat er niet in. Op een dag trok ik de stoute schoenen aan en plaatste een oproep inclusief foto’s van werkstukken op Facebook. Al snel werd ik benaderd door een meubelmaker, die me de kans gaf wekelijks een middag mee te draaien. Ik voelde me er als een vis in het water en keek uit naar de middagen werken met mijn handen. Ik was dan weer even kind. Eén met mezelf.

Telkens kwam de gedachte in me op, dat ik beter een andere studie had gekozen. Op een middag struinde ik het internet af en vond een studie meubelmaken voor volwassenen bij het HMC te Rotterdam. Ik besloot er een telefoontje aan te wagen en sprak de studiecoördinator over mijn lang gekoesterde droom. Het was een bijzonder gesprek en ze verwees me door naar het Betsy Perk Opleidingsfonds.

Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling. Ik werd door de afdeling Rotterdam van het Betsy Perk Opleidingsfonds uitgenodigd voor een gesprek wat wederom zo bijzonder verliep. Ik voelde me gehoord en kon voor mijn gevoel mijn dromen echt zo goed verwoorden. Nog dezelfde dag kreeg ik te horen dat ik hulp kreeg van de afdeling Rotterdam. Ik kon het wel uitgillen van geluk en dat deed ik dan ook.

13 september was de eerste schooldag. Even leek ik weer twaalf jaar oud. Zoekend naar lokalen, de namen van alle klasgenoten en leraren proberen te onthouden en een behoorlijk grote tas met boeken op de rug. Toch voelde ik me ontzettend gelukkig toen ik aan mijn eerste handschaafwerk mocht beginnen. Een stap naar een nieuwe toekomst. Een toekomst dat me dichter bij mezelf brengt. Eentje waarbij ik dingen mag creëren.

Nu twee maanden later is het soms zoeken naar momenten om te studeren thuis en gaat het schaven eindelijk zonder horten en stoten. Ook mag ik wekelijks kennis maken met een ander beest van een machine. Maar wat voel ik me intens gelukkig elke donderdag in de week, want dát is mijn dag. De dag dat ik mag doen wat ik het allerleukst vind.”

Een geweldig vervolg op het ervaringsverhaal van Sue Ellen:

“Leuk nieuwtje in het kader van mijn carrière. Met mijn huidige papieren en ervaring, heb ik een baan aangeboden gekregen als docent middelbare school profiel ‘bouw, wonen en interieur’. Daarbij krijg ik dan ook mijn hbo-opleiding tot docent. Gek gezegd was dit mijn lange termijnplan, dat nu ineens op mijn pad kwam. Dit biedt me de mogelijkheid om verder door te groeien en ontwikkelen. Allemaal dankzij jullie hulp.”

Meer nieuws

Terugblik AV 2024

Terugblik AV 2024

Op een zonnige zaterdagmorgen verwelkomden wij de leden van Tesselschade landelijk. De Buurvrouw in Rotterdam Schiebroek was de plek voor de jaarlijkse Algemene Vergadering. Voor

Lees meer
Op bezoek bij Mama Taxi

Op bezoek bij Mama Taxi

Onze Razende Reporters zijn weer op pad geweest! Dit keer gingen ze langs bij onze samenwerkingspartner Mama Taxi. Zij leiden vrouwen op tot chauffeuses van

Lees meer
back to top icon

Over Esther

Vanaf 1981 is Rotterdam mijn stad. Maar sinds ik bestuurslid ben bij Tesselschade Rotterdam voelt het alsof ik écht meedraai in het Rotterdamse. Dat ik meebouw aan een prachtig netwerk.

Wij ontmoeten dappere, sterke vrouwen die, ondanks lastige omstandigheden, toch studeren en werken aan hun zelfstandigheid.

Een gesprek met een studente is voor mij de ziel van Tesselschade. Ondersteuning bij haar studie, maar ook ondersteuning als mens met een eigen verhaal en motivatie om door te gaan. Soms lopen we langer mee en kunnen we ook meegenieten als de eindstreep wordt behaald.

Voor al onze studentes: we zijn trots op jullie!

Over Machteld

Ik ben Machteld Schagen en sinds 2015 bestuurslid van Tesselschade Studiefonds Rotterdam. In mijn dagelijks leven werk ik voor de gemeente Rotterdam, binnen het Tesselschade Rotterdam bestuur ben ik de secretaris. Zo onderhoud ik contact met alle Rotterdamse leden en het landelijk bestuur en zorg ik bijvoorbeeld voor de communicatie.

Kansen geven aan studentes/vrouwen via het Tesselschade Studiefonds vind ik prachtig werk om te doen. Een opleiding is zo’n belangrijke sleutel op weg naar economische zelfstandigheid. Luisteren, meedenken en steun geven kan net iemand door zijn studie heen helpen.

Vul je gegevens in en word lid van Tesselschade Rotterdam

Vul je gegevens in om te doneren aan Tesselschade Rotterdam

Bedrag

Over Petra

“Een 6 voor een meisje is toch meer dan voldoende” was jaren geleden een gevleugelde uitdrukking van mijn wiskunde B docent. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is het succesvol volgen en afronden van een opleiding ook voor vrouwen belangrijk.

Sinds 2014 heb ik als bestuurslid veel vrouwen hun diploma zien halen. Door veel inzet en doorzettingsvermogen van henzelf en met een beetje hulp van ons studiefonds. Elke vrouw heeft haar eigen verhaal, maar alle behaalde diploma’s zijn even mooi!

Petra van Leer

Over Simone

Ik ben Simone Everaars, 54 jaar en ook 54 jaar wonend in Rotterdam.

De afgelopen 25 jaar heb ik werkzoekenden ondersteund naar een betaalde werkplek. Financiële zelfredzaamheid door werk is dé sleutel naar een onafhankelijk en zinvol bestaan. Dit is mijn overtuiging en persoonlijke ervaring. Een diploma hoort daarbij.

Daarom vind ik het fantastisch om aanmeldingen voor het Tesselschade Studiefonds te behandelen en te kijken of vrouwen financieel gesteund mogen worden. Om zodoende een diploma op zak te krijgen of hun opleiding af te ronden.

Over Karin

Je maakt mij niet blijer als een studente verteld dat zij haar studiejaar goed heeft afgerond. Of mij uitnodigt voor haar diploma-uitreiking. En uiteindelijk laat weten dat ze haar droombaan heeft gevonden. Want ons streven is om studentes voor een langere tijd te ondersteunen.

Vaak horen we van studentes dat het fijn is om te merken dat er mensen zijn die in hun geloven. Dit motiveert ze om door te gaan, omdat ze een goed voorbeeld willen zijn voor hun kinderen. Of met hun welverdiende diploma op zoek gaan naar die droombaan.

Sinds 2014 draag ik graag mijn steentje hieraan bij. Want wie goed doet, goed ontmoet.