In gesprek met Carrie Jansen

In gesprek met Carrie Jansen

We spreken af, onder de Rotterdamse zon, met Carrie Jansen. Ze is onder meer bekend als columniste van het AD. Carrie vertelt aan ons hoe zij het heeft ervaren om als vrouw op te groeien in Rotterdam.

Van wat wij kunnen horen, sluit het Tesselschade Studiefonds aan bij jouw leven. Veel investeren binnen de sociale sector, omdat zij de hulp heel goed kunnen gebruiken. Klopt dit?
‘Jazeker! En altijd inzetten op het hebben van de hoogst mogelijke opleiding. Bij de crisisopvang waar ik werk, is ook altijd iemand twee keer per week aanwezig om taallessen te geven. Op deze manier krijg je, ook ben je er maar drie weken, toch zes taallessen.

Waar ik wel ongelukkig van word, is dat het onderwijs zo slecht is geworden. Mijn zoon, nu 41 jaar oud, zat vroeger op een zwarte school. De insteek vanuit de school was altijd om iedereen op het HAVO te krijgen. Tien jaar later zag ik bij mijn dochter die naar dezelfde school ging dat de klassen veel groter en het niveau veel lager was geworden. En dat de school dan nu weer 20 jaar later als je van Marokkaanse achtergrond bent, nooit hoger inzet dan de MAVO. Het moet dan echt compleet uit jezelf komen, maar je wordt niet meer gepusht vanuit school.

Zelf kom ik uit de gouden generatie: studeren zonder lening en met een studiebeurs. Samen met mijn zus, wij zijn de eersten uit een familie van 32 kinderen, ging ik naar de universiteit. Ik mocht van mijn ouders naar de universiteit, maar niemand wist überhaupt waar dat was. Niemand in onze omgeving deed dat. Achteraf goed dat ik pas later ben gegaan, want ik had het waarschijnlijk niet gehaald. Ik was er nog niet klaar voor.’

Jij bent op je 22ste naar Rotterdam gekomen, hoe was het voor jou om als vrouw hier je leven op te bouwen?
‘Dat ging heel goed! Op hetzelfde moment (1978) kwamen ook veel Surinaamse vrouwen naar Nederland toe. Dat zijn vrouwen die juist gewend waren om voor zichzelf te zorgen. Zij passen bijvoorbeeld ook op elkaars kinderen. Mijn Hollandse omgeving zei: “Je moet thuisblijven, je moet voor je kinderen zorgen”. Maar mijn buurvrouwen zeiden juist: “Niks daarvan, je kunt gewoon gaan werken, wij passen wel op je kinderen”. Dat gaf mij de ruimte om te doen wat ik graag wilde doen. Deze dames gaven juist die push die iemand nodig heeft om te slagen.’

Denk je dat het hebben van zo’n omgeving veel invloed heeft gehad op jouw groei als persoon?
‘Ik denk dat rolmodellen altijd helpen. Het feit dat mijn Surinaamse buurvrouw riep “doe niet zo gek, tuurlijk kan je dat!” hielp mij ontzettend. Ervaringsdeskundigen die als gastsprekers in bijvoorbeeld een opvanghuis komen, zorgen dat de mensen die daar zitten zich gehoord voelen, zij heeft daar ook gezeten, ze weet waar ik vandaan kom. Vrouwen voelen zich gesteund door het verhaal.’

Hoe is het nu dan met de financiële mogelijkheden? Worden vrouwen genoeg ondersteund om financieel onafhankelijk te zijn?
‘De studielening moet er af. De kans dat je het als vrouw niet haalt is natuurlijk wel groter. Als je al een achterstand hebt en zo’n lening aan moet gaan met de kans dat je niet het salaris haalt dat je beloofd was, dan heb je een groot probleem. Het is heel goed dat dit nu weer teruggedraaid gaat worden.’

Wat zie jij nu als oplossing om dit wel succesvol te maken voor de vrouwen?
‘Nou, eigenlijk moeten we al van jongs af aan beginnen. Vanaf de basisschool tot aan de middelbare school moet veel geïnvesteerd worden in de kwaliteit van opleiding. Hier wordt de basis gelegd om succesvol een opleiding te voltooien. Ook moet er beter opgelet worden om tekenen van huiselijk geweld op te sporen en te stoppen. Onze regering moet meer vooruitkijken in plaats van altijd snelle oplossingen te zoeken. Heel veel problemen hadden we al lang kunnen zien aankomen.

Talent ontdekken is ook ontzettend belangrijk. Soms kan vijf minuten opletten in een kinderleven het verschil maken. Mijn zoon had ineens, toen hij 16 was, altijd problemen op school. Op een dag kwam een leraar naar mij toe en zei dat mijn zoon een wiskundig probleem kon oplossen, wat hij op die leeftijd niet hoorde te kunnen. De leraar had dit gemerkt. Mijn zoon is hiermee verder gegaan. Nu, jaren later, is hij Universitair Hoofddocent informatica in Utrecht.

Voor veel mensen met een buitenlandse afkomst is de trek naar de criminaliteit nog te groot. Omdat zij niet de overtuiging hebben dat ze kunnen slagen op de “normale” manier, proberen ze geld te verdienen op andere manieren. Zorg als stad ervoor dat iedereen dezelfde kansen krijgt om te slagen op schoolgebied.

De grootste investering in school moet gaan op de midden- en onderlaag. Het HBO en WO heeft minder hulp nodig dan die andere groepen. Ontdek je talent en gebruik dat. Haal alles eruit wat er in zit.’

Is er iets wat je wilt meegeven aan de studentes die een aanvraag indienen bij Tesselschade Rotterdam?
‘Het komt goed. Je moet doorzetten, het lijkt af en toe dat je het niet gaat halen, maar het komt goed! Vertrouw jezelf, wees een beetje lief voor jezelf. Als het niet in één keer gaat, doe het dan in twee of drie keer. Op een mensenleven is 2 jaar helemaal niets. Aan het einde van deze strijd staat een pot met goud!

Ik heb ook nog een hele goede Surinaamse uitdrukking van Jetty Mathurin, namelijk: Je diploma is je man. Die gaat voor je zorgen. Je moet niet vertrouwen op je man om geld te geven, een diploma is een veel betere manier.’

Deze quote vonden wij beiden supersterk en is echt passend voor de vrouwen in deze wereld. Na in dit gesprek nieuwe indrukken op te doen, interessante verhalen te horen en bovenal goede punten en tops, sluiten wij op een vrolijke manier af, terwijl Carrie nog de één na de ander gedag zegt die langs het terras loopt en haar groet. Een echte vrouw van deze stad, denken we dan.

Leon & Simone

Meer nieuws

Terugblik AV 2024

Terugblik AV 2024

Op een zonnige zaterdagmorgen verwelkomden wij de leden van Tesselschade landelijk. De Buurvrouw in Rotterdam Schiebroek was de plek voor de jaarlijkse Algemene Vergadering. Voor

Lees meer
Op bezoek bij Mama Taxi

Op bezoek bij Mama Taxi

Onze Razende Reporters zijn weer op pad geweest! Dit keer gingen ze langs bij onze samenwerkingspartner Mama Taxi. Zij leiden vrouwen op tot chauffeuses van

Lees meer
back to top icon

Over Esther

Vanaf 1981 is Rotterdam mijn stad. Maar sinds ik bestuurslid ben bij Tesselschade Rotterdam voelt het alsof ik écht meedraai in het Rotterdamse. Dat ik meebouw aan een prachtig netwerk.

Wij ontmoeten dappere, sterke vrouwen die, ondanks lastige omstandigheden, toch studeren en werken aan hun zelfstandigheid.

Een gesprek met een studente is voor mij de ziel van Tesselschade. Ondersteuning bij haar studie, maar ook ondersteuning als mens met een eigen verhaal en motivatie om door te gaan. Soms lopen we langer mee en kunnen we ook meegenieten als de eindstreep wordt behaald.

Voor al onze studentes: we zijn trots op jullie!

Over Machteld

Ik ben Machteld Schagen en sinds 2015 bestuurslid van Tesselschade Studiefonds Rotterdam. In mijn dagelijks leven werk ik voor de gemeente Rotterdam, binnen het Tesselschade Rotterdam bestuur ben ik de secretaris. Zo onderhoud ik contact met alle Rotterdamse leden en het landelijk bestuur en zorg ik bijvoorbeeld voor de communicatie.

Kansen geven aan studentes/vrouwen via het Tesselschade Studiefonds vind ik prachtig werk om te doen. Een opleiding is zo’n belangrijke sleutel op weg naar economische zelfstandigheid. Luisteren, meedenken en steun geven kan net iemand door zijn studie heen helpen.

Vul je gegevens in en word lid van Tesselschade Rotterdam

Vul je gegevens in om te doneren aan Tesselschade Rotterdam

Bedrag

Over Petra

“Een 6 voor een meisje is toch meer dan voldoende” was jaren geleden een gevleugelde uitdrukking van mijn wiskunde B docent. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is het succesvol volgen en afronden van een opleiding ook voor vrouwen belangrijk.

Sinds 2014 heb ik als bestuurslid veel vrouwen hun diploma zien halen. Door veel inzet en doorzettingsvermogen van henzelf en met een beetje hulp van ons studiefonds. Elke vrouw heeft haar eigen verhaal, maar alle behaalde diploma’s zijn even mooi!

Petra van Leer

Over Simone

Ik ben Simone Everaars, 54 jaar en ook 54 jaar wonend in Rotterdam.

De afgelopen 25 jaar heb ik werkzoekenden ondersteund naar een betaalde werkplek. Financiële zelfredzaamheid door werk is dé sleutel naar een onafhankelijk en zinvol bestaan. Dit is mijn overtuiging en persoonlijke ervaring. Een diploma hoort daarbij.

Daarom vind ik het fantastisch om aanmeldingen voor het Tesselschade Studiefonds te behandelen en te kijken of vrouwen financieel gesteund mogen worden. Om zodoende een diploma op zak te krijgen of hun opleiding af te ronden.

Over Karin

Je maakt mij niet blijer als een studente verteld dat zij haar studiejaar goed heeft afgerond. Of mij uitnodigt voor haar diploma-uitreiking. En uiteindelijk laat weten dat ze haar droombaan heeft gevonden. Want ons streven is om studentes voor een langere tijd te ondersteunen.

Vaak horen we van studentes dat het fijn is om te merken dat er mensen zijn die in hun geloven. Dit motiveert ze om door te gaan, omdat ze een goed voorbeeld willen zijn voor hun kinderen. Of met hun welverdiende diploma op zoek gaan naar die droombaan.

Sinds 2014 draag ik graag mijn steentje hieraan bij. Want wie goed doet, goed ontmoet.